Insulinooporność dieta – o co w tym wszystkim chodzi?

Insulinooporność dieta – o co w tym wszystkim chodzi?

Masz problemy z nadwagą? Zwłaszcza w okolicy brzucha i ramion? Często masz ochotę na coś słodkiego? Masz problem z koncentracją oraz sennością po posiłku? A może masz Zespół Policystycznych Jajników lub cierpisz na nieregularne miesiączki?

To wszystko to pierwsze objawy insulinooporności. Jedną z przyczyn są stany zapalne rozwijające się w organizmie, spożywanie nadmiernie przetworzonej żywności, zbyt dużych ilości węglowodanów, pasożyty, bakterie, wirusy, nietolerancje pokarmowe, alergie i co najgorsze stresujący tryb życia.

Insulinoopornośc to stan, w którym komórki zablokowały się na działanie insuliny, w związku z czym organizm musi wytwarzać jej coraz więcej, aby utrzymać bezpieczny dla organizmu poziom glukozy we krwi. Stąd problemy ze schudnięciem. Pamiętaj również że insulinooporność to prosta droga do cukrzycy. Więc jeśli nie zadbasz o dietę, odpowiedni sen to niestety ale cukrzyce masz murowaną. Przy insulinoodporności dieta powinna być szczególnie zbilansowana.

Śniadania białkowo tłuszczowe

Sniadania białkowo tłuszczowe to główna zasada przy diecie pudełkowej na IO, gdy jesz węglowodany glukoza we krwi szybko wzrasta i tak samo szybko spada, przez co stajesz się głodna. Będziesz miała ochotę na podjadanie a to nie doprowadzi do spadku wagi. Dlatego najlpszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłków białkowo tłuszczowych + porcja warzyw. Połączenie białka z tłuszczem w nieznacznym stopniu podnosi insulinę co pozwala na spalenie nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

Soki owocowe i napoje gazowane

Ile razy słyszałam, że sok wyciśnięty w domu jest najzdrowszy, z tym że wtedy nie jesz jednej pomarańczy, bo pewnie więcej byś nie dała rady ale kilka. To powoduje ogromny wyrzut insuliny. Takie soki zawierają skoncentrowana fruktozę, czyli cukier który przyczynia się do stłuszczenia wątroby. Kolejna ważna rzecz to to, że soki w przeciwieństwie do całych owoców nie zawierają błonnika, który opóźnia wzrost glukozy we krwi. Zamiast soku po prostu zjedz owoc. W insulinooporności należy skupić się na owocach niskocukrowych takich jak: maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, grejpfrut, cytryna czy awokado.

Nabiał w diecie

Niestety współczesny nabiał zaburza gospodarkę hormonalną, ponieważ zawiera hormony, antybiotyki, sterydy, które są wstrzykiwane w zwierzęta.. Dodatkowo pasteryzacja i cała obróbka niszczy wszelkie wartości odżywcze. Nabiał zawiera stymulatory insuliny, które są przyczyną nadmiernych wyrzutów insuliny i większych tendencji do gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Aktywność fizyczna

Moda na fitness wciąż trwa w najlepsze, ale pamiętaj, że przy insulinooporności lepiej wybrać długi spacer, przejażdżkę rowerem czy chodzenie boso po trawie niż spędzać 7 dni w tygodniu na siłowni. Przynajmniej na początku, aż stany zapalne się nie uspokoją.

Intensywne treningi promują stany zapalne w organizmie, a jak wiemy one z kolei powodują IO. Nadmierne ćwiczenia stymulują wydzielanie się kortyzolu, który jeśli za dużo produkujemy powoduje wzrost glukozy i tym samym wyrzut insuliny. Więc nie popadajmy w bycia fit tylko healthy.

Pszenica

Czy wiesz, że kromka chleba podwyższa poziom glukozy we krwi bardziej niż łyżka cukru? Pszenica to bardzo zmodyfikowane genetycznie zboże, które wpływa bardzo niekorzystnie na nasze jelita. Powodują ich rozszczelnienie przez co przepuszczają toksyny, bakterie i niestrawione białka do krwioobiegu, które dalej tworzą stany zapalne i znów koło się zamyka.

Dzięki stworzonej przez nas diecie pudełkowej insulinooporność można trzymać na wodzy, unikając skoków poziomu cukru. Sprawdź naszą Special Diet.